Prohledat tento blog

úterý 16. února 2010

Prokletý Scorsese

Včera byla první a poslední (a tedy hojně navštívená) novinářská projekce Prokletého ostrova a já volám: prokletý Scorsese! Nový film autora Mysu hrůzy a Počítání mrtvých (neboť v rámci jeho tvorby právě s těmi nejvíc konvenuje) patří totiž  k těm fikaným filmům, které od začátku mazaně směřují k "šokující" pointě převracející naruby všechno, čím jste si předtím jako diváci byli jisti. Vyprávění začíná jako krimithriller o dvojici federálních maršálů (Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo), kteří přijíždějí vypátrat tajemně zmizelou pacientku na ostrov plný nevyléčitelných trestanců-šílenců. Postupně se však ukazuje, že jde o ryzí paranoidní psychologický příběh ve stylu Čisté duše Rona Howarda a zvláště Hranice života Marka Forstera (bože - ještě si pamatujete, proč tehdy měly mužské postavy krátké kalhoty?).

Pointa je navíc provázena nádherným scorseseovským finále, které film vrátí až někam k Poslednímu pokušení Krista (nadarmo se jedna z postav předtím nezmiňuje o Kafkovi - tady jde konkrétně o Proces).

A právě proto z pozice psavce proklínám režiséra: jak se proboha o tomhle filmu dá něco rozumného napsat, aniž by člověk prozradil ten finální veletoč? S vámi, milí čtenáři tohoto blogu, se nejspíš nebudu moc mazat, vy už něco vydržíte - a pokud vás zvědavost povede přes ohleduplné varování  SPOILER, nějakou tu pointu se nejspíš dozvíte. Kdyby si ale u mne hypoteticky text o Prokletém ostrově někdo objednal, musela bych drtivou většinu energie vyplýtvat na rafinované kroužení kolem toho, co smím a co nesmím prozradit, abych neranila mainstreamovější čtenářstvo. Umím to - ale opravdu, opravdu mne to nebaví.

Prokletý ostrov si přitom zaslouží plnotučnou kritickou pozornost, i když musím čestně přiznat, že asi nebude patřit mezi nejmilovanější filmy mého oblíbeného režiséra (nicméně způsob, jakým byl snímek ochcán při udílení oscarových nominací, mi připadá dost podivný). Nejspíš se o něm ale bude - mimo odborný tisk, který na spoilery zaplaťpámbu kašle - moct poctivě psát až za několik let, kdy už ho všichni budou znát, a případně šeptanda roznese pointu, takže žádný čtenář už nebude moct přijít k úhoně.

P. S. SPOILER! Norman Bates zavraždil svou matku, Bruce Willlis v Šestém smyslu je duch a titulní plavidlo v Titanicu se potopí.

Žádné komentáře:

Okomentovat