Prohledat tento blog

neděle 30. května 2010

Zemřel Dennis Hopper

O nahraditelnosti Dennise Hoppera (který zemřel v sobotu na rakovinu prostaty) - herce, režiséra, scenáristy a fotografa, který 17. května oslavil čtyřiasedmdesátiny - by se dalo s úspěchem pochybovat. Za pětačtyřicet let své existence v showbyznysu zapracoval na představě rozporuplné, ale komplexní tvůrčí osobnosti, ale v popkulturní paměti uvízl především jako spoluautor kultovní road movie Bezstarosatná jízda (1969) a představitel opravdu zlých chlapíků (přinejmenším na chronicky nedomazleného Franka Bootha z Lynchova Modrého sametu a na metodicky pečlivého teroristu Howarda Paynea z akčního thrilleru Jana de Bonta Nebezpečná rychlost si vzpomenou všichni).

Při pohledu do Hopperovy filmografie (zahrnující víc než dvě stě filmových a televizních titul) ovšem zjistíte, jak obtížné je jakékoli shrnutí: v herecké i režisérské filmografii absolventa Actors Studia a držitele dvou oscarových nominací (za scénář Bezstarostné jízdy a vedlejší herecký výkon v Hráčích z Indiany) zápasí projekty kvalitní, nepovedeně ambiciozní i neomluvitelně hloupé, zrozené z z desiluze svázané s krachem ideálů 60. let a z letité únavy věčného rebela. Ty ho v rozletu zbrzdily daleko dřív, než se vůbec narodili příslušníci generace, která dneska nejvíc chodí do kina. Navzdory množství svých ceněných aktivit tak Dennis Hopper zemřel v očích nejširší veřejnosti jako svého druhu celebrita - tedy velmi známá osobnost, u které si nikdo není jistý, proč je tak známá a co všechno vlastně udělala. Z pocitu takových rozpaků by vás mělo vyléčit pár scén z Bezstarostné jízdy nebo Coppolovy Apokalypsy.

3 komentáře:

  1. teda občas se Vám podaří perla : "chronicky nedomazlený Frank z Modrého sametu" , dobrý !

    OdpovědětVymazat
  2. Mně osobně se líbil i ve filmu Americký přítel, kde hrál po Delonovi jako první "talentovaného" pana Ripleye (vzpomínám na záběr shora, kde leží Hopper trochu stočený a v depresi vymýšlí plán). A potom je tu "film pro puberťáky" o zamilování se do fotky Jody Fosterové Hra s ohněm! To bylo dobrý!!! Ivo Fencl

    OdpovědětVymazat