Prohledat tento blog

čtvrtek 30. dubna 2009

Miniportrét: Kateřina Brožová

Česká herečka a zpěvačka se narodila 9. 2. 1968 v Praze. Jako dítě z umělecké rodiny se zajímala o nejrůznější aktivity, které později uplatnila ve své profesi (taneční a klavírní lekce, jízda na koni). Už ve třetím ročníku studií na pražské DAMU začala hostovat v divadle na Vinohradech, kde po absolutoriu získala své první velké angažmá. Objevila se tu ve více než dvaceti rolích.

Ve filmu debutovala v roce 1983 ve vodácké komedii Víta Olmera Stav ztroskotání a zahrála si i v úspěšném Kamarádovi do deště (1988). Svou hereckou pozornost však v 80. i v 90. letech věnovala vedle divadla především televizní práci (mj. pohádka Věry Jordánové Jak se stal švec Dratvička tchánem pana krále, 1994). Malá obrazovka poskytuje bezpečné těžiště jejím aktivitám dodnes, hlavně díky seriálům Život na zámku a především
Pojišťovna štěstí režiséra Jiřího Adamce.

Vedle oddechovějších rolí, v nichž uplatnila své fyzické přednosti a plavý půvab, si ovšem zahrála i v televizním filmu Petra Slavíka Znásilnění (2001) z volného cyklu Oběti nebo v komedii Zdeňka Zelenky Slečna Guru (2006).

Na sklonku 90. let se začala věnovat i muzikálu a hostovala např. v Hudebním divadle v Karlíně. Získala hlavní role v muzikálech Někdo to rád horké, Bídníci nebo Galileo. Jako zpěvačka vydala čtyři CD a věnuje se rovněž dabingu (z jejích významných prací je třeba věnoval part sympatické mamutice v animované komedii Doba ledová 2 - Obleva).

Jako jedna z mála českých hereček úspěšně prorazila i v zahraničí: navázala spolupráci s plodným producentem a režisérem Lloydem A. Simandlem a získala role v akčním snímku Crackerjack 2 (1996) a sci-fi Last Stand (2000). Její zatím poslední spoluprací s tímto významným producentem levného béčkového zboží, který se těší obzvláštní přízni ctitelů špatného vkusu, představuje part zlé vládkyně Zurayi v televizní akční fantasy Arianin souboj (2002).

O práci i soukromí Kateřiny Brožové není na českém internetu nouze. Možné přijetí nabídky Jiřího Paroubka angažovat se v politice za ČSSD je v domácích médiích jedním z nejfrekventovanějších témat posledních dní. Spolupráce s tak populární mainstreamovou celebritou naznačuje, že v získávání volebních preferencí nehodlá ČSSD ponechat nic náhodě.












1 komentář:

  1. je to prostě žena mnoha talentů (např. i moderuje ...), ale chudáci zasloužilí ústečtí kandidáti, které přeskočí na kandidátce

    OdpovědětVymazat