Prohledat tento blog

úterý 21. dubna 2009

Poznámka feministická

Když jsem náhodou mrkla na filmpubu na ty dva komentáře ke své recenzi na Happy-Go-Lucky, zase znova mne namíchlo, jak rádo asi tamní osazenstvo stíhá posměchem recenzentky nebo proti nim "argumentuje" jen proto, že to jsou ženy. Samozřejmě vím, že na internetu to není nic neobvyklého, ale vždycky znovu mi v takových chvílích absurdního rozhořčení dojde, že snažit se zranit nebo naštvat ženu misogynskou štiplavostí patří k "normálnímu" chování. Krávo, vrať se k plotně! (Sakra, to bych strašně ráda, ale kdo za mne udělá všechnu mou práci?!) Jenže já dřepím ve své mrňavé slonovinové věži, kde se k sobě všichni chovají nadstandardně slušně (a že by si čtenáři tohoto blogu taky občas mohli nepěkně zarýt!).

Jsem mimochodem nakloněná si myslet, že v oblasti filmového psaní existuje cosi jako rovnoprávnost (nikdy se mi - pokud vím - třeba nikdo nepokusil dát za práci nižší honorář než kolegovi, a taky si nikdo nikdy nedovolil zabránit mi v recenzování akčního filmu s tím, že je to spíš téma pro chlapy).

Co se týče "filmového čtení" na internetu, pustí se do vás kdokoli, protože misogynské hledisko může být v jisté chvíli fakt cool - a není nutné si za něčím stát jako za svým názorem, protože se nemusíte podepisovat a zveřejnění i čtení internetového výkřiku bývá spíš dílem kratičkého okamžiku než nějakého rozmyslu. (I nejdivočejší ohlasy od čtenářů Cinemy chodily vždycky mailem a byly anonymní.)

Takže jsem ráda, že existuje třeba instituce administrátorů, vymazávajících v diskusích ty nejhnusnější příspěvky - což jistě jejich pachatelé chápou jako nespravedlivou cenzuru.
Dovolte mi, abych si ujasnila, co je jistě dobře známo: Internet možná zůstává vrcholem demokratických svobod - ale podstata této jeho existence nespočívá v tom, že se na něm slastně, leč anonymně všem na očích vyvaluje kdejaké hovado, nýbrž v tom, že i zde neustále funguje nějaká regulace, akce a protiakce.

Jsem sice dost alergická na zprávy o internetové cenzuře, ať už jde třeba o nedávný konflikt kolem zákazu fotek kojících žen na facebooku včetně bizarní dohry nebo před časem o regulaci "nezdravých" stránek v Číně (kde se o ni prý stará sám Microsoft, protože zisk je zisk). Ale i takové totalitářské projevy jsou součástí globální, bytostně živelné demokracie, která tady panuje. To se mi to pěkně posuzuje, když nežiju v Číně, že? Můžu napsat slovo "demokracie" a nikdo po mně nejde. Tedy zatím.






2 komentáře:

  1. Neznám genezi konstrukce názvu Filmpub, zda-li je odvozen od anglického "publicity" nebo "pub", ale oba autoři pochází evidentně z druhé kategorie. Takových hospodských tlachů je na internetu spousta, každé prostředí má svůj typ smogu. Čímž neříkám, že váš "soukromý plesk" je zbytečný :-). Petr G., nostalghia.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já vím, Petře G. Jen nejsem na tenhle typ smogu zvyklá a dusí mne - což opravdu přikládám výhradně své rozmazelnosti z čistšího vzduchu v izolovných příjemných sférách.

    OdpovědětVymazat