Prohledat tento blog

čtvrtek 22. října 2009

Usvědčující anketa: čtenáři tohoto blogu nemají většinový vkus


Nový týden se chýlí málem ke konci a mnozí z těch, kteří odpověděli na můj všetečný anketní dotaz, kterou z premiér startujících minulý čtvrtek si vyberou, své plány už nejspíš už uskutečnili. Jako průzkum preferencí hlasujících čtenářů tohoto blogu nicméně anketa posloužila a stojí za to se na ni podrobněji mrknout.

Tak předně, kdyby se diváci Nezvratného osudu 4 rektrutovali z jejich řad, měl by tenhle film nulovou návštěvnost. Moc dobře by nedopadla ani opatrná exkurze "uměleckého" režiséra Ivana Vojnára do "komerčního" hájemství Marie Poledňákové Ženy mého muže (2 procenta hlasujících). Příběh o mezilidských vztazích, původně lákavěji nazvaný Květ sakury (nejsem si jista, jestli jsem tuhle anotaci nepsala zrovna já), není rozhodně žádnou prohrou: Jen hřeší přílišnou apartností zvolených postav a jejich problémů a ocitá se nečekaně na hony daleko tomu, co dosud Vojnára zajímalo, totiž lidskému duchovnu a zajímavé
všednosti.
Moc hezky si v anketě nevedla ani romantické komedie Chceš mě, chci tě (5%), a to i navzdory skutečnosti, že tam "akční" Gerard Butler tvoří pěkný kontrast s chladnou blondýnkou se smyslem pro humor Katherine Heglovou (Zbouchnutá). No, i když ve filmu najdete volnou citaci z nedostižné romantické komedie Když Harry potkal Sally..., týkající se hrdinčina orgasmu v restauraci plné hostů, asi máte pětoprocentní pravdu. Někdy v půlce jde ten film úplně do háje ... a už tam zůstane.

Pro neblahou Kněžnu Libuši hlasovalo 15 procent vlastenců, ale obávám se, jestli oni se na to dílko zlomyslně nevydají jako na mimoděčnou komedii.
Na dánskou "antidepresivní off-road movie" Na sever se v tom mrazu, který minulý týden panoval, hodlalo vypravit 12% milovníků evropského menšinového filmu. Čest jejich památce.
Pěkných 27% zvolilo tragikomedii Bratři Bloomovi, poněkud samoženou, ale velmi inteligentí podívanou o pravdě a lži, místy až godardovsky hravou, s živými výkony Rachel Weiszové, Adriena Brodyho a Marka Ruffala. Ten film sice není jen o tom, že v něm díky digitálnímu triku vyletí po povětří špička věže svatovítské katedrály ... ale možná na tom byli nakonec nejlépe ti "vítězní" hlasující (37%), kteří se rozhodli vzhledem k ohavnosti počasí zůstat doma u přehrávače. Mohli si pustit třeba předchozí a mnohem soustředěnější počin režiséra Bloomových, depresivní středoškolný film noir Zmizení (u nás šel rovnou na video a rozhodně stojí za to - nejen kvůli zajímavému hereckému výkonu Josepha Gordona-Levitta).

P.S. No, hlasující v této anketě asi nebyli většinovými diváky: podle údajů Unie filmových distributorů si o uplynulém víkendu v kinech nejlépe vedl právě horor Nezvratný osud 4 (18 577 diváků), těsně následovám romantickou komedií Chceš mě, chci tě (18 364 diváků). Bratry Bloomovy za víkend viděli 2 664 diváci. Jen počkejte, milovníci vybraného vkusu: ode dneška vás v kinech budou stíhat leda tak 2 Bobule!









Žádné komentáře:

Okomentovat