Prohledat tento blog

středa 21. října 2009

Paranormal Activity

Přišel mi ráno mail: "Vyžádej si i TY nejděsivější film všech dob PARANORMAL ACTIVITY. PO DOSAŽENÍ 50.000 HLASŮ BUDE FILM UVEDEN V ČESKÝCH KINECH!!!" Po kliku na danou adresu http://www.paranormalactivity.cz/ jsem byla na dané stránce ujištěna, že jde o hotový zázrak, takže jsem začala pro začátek nenávidět ten film, sebe i distributora (který nás zaplétá do takové hry a současně má už stanovené datum české premiéry).


Možná mohu ke svému článku o současném hororu dodat pár slov, než se na požadovaných 50.000 rozšíří současný počet 113 lidí, kteří už se pro "interaktivního" projektu zapojili. (Mimochodem, nestálo by za to spustit antikampaň - "Zabraň i ty uvedení nejděsivějšího filmu všech dob... atd." a zaslat výsledný počet hlasů distributorovi?).

Takže aby bylo známo, tenhle nízkorozpočtový horor (který velmi
pravděpodobně není nejděsivějším dílem všech dob) využívá osvědčeného "dokumentárního" postupu stejně jako Záhada Blair Witch nebo Monstrum: jde jakoby o skutečný materiál, který hrdina natočil ruční videokamerou. (Ono to Monstrum mimochodem taky mělo zajímavou reklamu, pamatujete? Objevoval se dlouho jen trailer na něj a vědělo se jen to, že v projektu má jako producent prsty J. J. Abrams.).


Protagonisty Paranormal Activity jsou mladý pár a jeho nový a hned strašidelný dům v San Diegu, kde se začne dít něco divného (pokoj v prvním patře bývá místem, odkud se zlo rozlézá ve filmu prakticky vždycky, všimli jste si? Například my tam máme myši.). Oproti oběma zmíněným snímkům je na filmu zajímavé, že nemá úvodní ani závěrečné titulky (na své logo rezignovala i produkční společnost Paramount a na konci chybí i copyright). Postavy se jmenují stejně jako herci a snímek zaštítil sám Steven Spielberg (na jeho radu se prý měnil konec a během promítání se spoluautor Poltergeista - prý - děsně bál). Nadšení nad filmem vyjadřuje i takový protřelý veterán, jako je kritik Roger Ebert.

Herecké obsazení je minimalistické a vypadá to, že obrazová kvalita bude opravdu celou dobu projekce (zhruba standardní hodina a půl) pořád stejně špatná, čímž se samozřejmě zesiluje dojem opravdovosti. V návaznosti na včerejší plesky mi nezbývá než poznamenat, že tohle je další malý důkaz masivního trendu, těsně vázaného na technické kvality současné filmové podívané: digitální technologie umožňuje nejen vylepšovat a uhlazovat, ale naopak i obraz záměrně pěkně zmršit. Diváci pak takové zmršení považují jaksi automaticky za důkaz "opravdovosti" podívané. (Nejde o žádnou novinku: bavilo mne to úplně stejným způsobem už v roce 1994 v Trierově seriálu Království. Ó předvídavý, blahoslavený Larsi. Ty parchante).


Ještě k Paranormal Activity: debutující režisér Oren Peli (ano, film MÁ režiséra: v devatenácti se přistěhoval do USA z Izraele a studoval grafiku a animaci) prý zvládl film pořídit za týden za 11 tisíc dolarů, které se mu vrátily během prvního víkendu. Čerstvé reklamní skazky dále praví, že za 13 dní od uvedení se tržby vyšplhaly přes 1 milion dolarů, Paramount se prý rozhodl "vyhovět fanouškům" (aha, rozjeli asi stejnou kampaň, jaká teď vtrhla do Čech) a 9. října nasadil film ve 40 dalších amerických teritoriích. Po 17 dnech od premiery má film kontě přes 8 milionů dolarů.

Navzdory tomu, že Paranormal Activity vznikla v roce 2007 a protlačit jji takhle vysoko trvalo dva roky, jde o ryzí jednorázový výstřik senzace pro dnešní den. Oren Peli ovšem už dokončuje nový film - a pochybuji, že příběh o skupince mladých lidí, kteří se v poušti setkávají s mimozemšťany, čili sci-fi horor Area 51 s americkou premiérou plánovanou na příští rok, může být naražen na stejné kopyto. Pravděpodobně bude uvedený do kin jako "nový film režiséra Paranormal Activity" a na jeho kvalitách bude záviset další Peliho profesionální osud. Ten druh "rychlého" úspěchu, svázaný s Paranormal Activity, je totiž sice zábavný na pohled, ale pranic do budoucna nezaručuje: který pes ještě štěkl v posledních deseti letech po tvůrcích Záhady Blair Witch?

P.S. Na stránce Paranormal Activity během doby, kdy jsem psala tenhle text, přibylo patnáct hlasů.



Žádné komentáře:

Okomentovat