Prohledat tento blog

úterý 10. července 2012

Iron Sky

Američtí republikáni jsou podle autorů
Iron Sky  druhem novodobých nacistů 
Finské filmy jsou součástí antidota proti hollywoodské kinematografii, které si Evropa vytváří - částečně právem, ale částečně také z frustrace vůči dominantnímu "velkému bratrovi". Přirozenou složkou tohoto antidota jsou díla Akiho Kaurismäkiho (případně jeho bratra Miky) - a tou "nepřirozenou", tedy frustrovanou, je momentálně sci-fi satira Iron Sky. Ta s poměrně halasnou reklamou právě přichází do českých kin. Filmový debut režiséra Tima Vuorensoly dokázal, jak silně a prakticky může v éře sociálních sítí zafungovat fanouškovská komunita: díky systému dobrovolných finančních příspěvků zasílaných v rámci on-line komunity -  crowdfundingu fanoušci přispěli na jeho výrobu milionem eur. Postarali se také v tištěných i elektronických mediích propagaci, která dnes významně navyšuje investice do každého hollywoodského blockbusteru.


Americká prezidentka je
parodií na Sarah Palinovou 
V souladu s tím vychází Iron Sky plně vstříc většinovému "internetovému" názoru: je anarchistickou podívanou zaměřenou proti globálnímu, tedy americkému establishmentu. Film, který byl s nadšením přijatý na letošním Berlinale, konstruuje paralelní historii založenou na nápadu, že nacisté se na sklonku druhé světové války stihli ukrýt na odvrácené straně Měsíce, kde tajně vybudovali totalitní Čtvrtou říši. Ta všechnu energii - momentálně pod vedením nového führera Kortzfleische (Udo Kier) - investuje do příprav invaze na Zemi, kterou mimoděk odstartuje afroamerický kosmonaut James Washington (zcela necharismatický Christopher Kirby). Ten poblíž nacistické základny přistál v rámci reklamní kampaně, kterou usiluje o znovuzvolení současná prezidentka (Stephanier Paulová je stylizovaná do neúspěšné republikánské prezidentské kandidátky Sarah Palinové */). 


Ideální pár pro "internetovou" satiru:
Afroameričan a prsatá, naivní blondýna 
Hrdiny vyprávění, které se posléze přesouvá na Zemi, jsou pak Washington a sličná nacistická učitelka Renate (sličná Julia Dietzeová), která je dcerou šíleného vědce Richtera (Tilo Prückner) a která si pod vlivem Chaplinova Diktátora uvědomí, že stála na špatné straně. Dívčin padoušský snoubenec Adler (Götz Otto) se naopak dá do holportu s prezidentkou a dodá novou energii její kampani, protože nacistické myšlení jde přece s americkým republikánským názorem znamenitě dohromady. Vše vyvrcholí meziplanetární válkou, ve které si svou polívčičku přihřívají všechny mocnosti a nezúčastní se jí pouze Finsko. Všichni obyčejní, normální lidé ve vesmíru jsou pak jejími nevinnými, tragickými obětmi... 


Přidat popisek
Diktátor mi nikdy moc legrační nepřipadal a jeho naléhavý politický tón ve mně odjakživa vzbuzoval rozpaky (a vlastně si nevybavuji žádnou politickou satiru, která by mne dokázala divácky ukojit). V Iron Sky se autoři snaží to natřít Američanům (a vojákům a politikům obecně), ale vlastně jde o satiru i vtípky velmi krotké. Takže jsem se moc nebavila: mám se smát tomu, že prezidentka má v Oválné pracovně malou posilovnu a vycpaného vlka (Palinová byla aljašskou guvernérkou)? Nebo tomu, že nacistické kosmické křižníky se jmenují Zlato Rýna či Soumrak bohů (zatímco ten americký nese název George Bush)? Či mne má trvale rozveselovat skutečnost, že nacisté se rozhodnou vylepšit svou dinosauří, nefunkční techniku pomocí ukradeného pozemského mobilu? Ve scénáři to všechno možná vypadalo vtipně, ale tvůrci filmu se svými nápady bohužel neumějí zacházet a rozvíjet je. Chybí jim totiž přirozený vypravěčský talent - právě takový, který dovoluje jejich hollywoodským kolegům zaujmout diváky v nesrovnatelně hloupějších a méně ambiciózních filmech, než je Iron Sky. To se odrazilo především na postavách: Washington mi nepřipadal sympatický, ani když ho nacisti násilně vybělili, a podobně jsem na tom byla i se všemi ostatními postavami (včetně Renate, která je jako jediná něčím trochu víc než jen jednorozměrnou, statickou karikaturou). 

Nacistická bojová vzducholoď by si
klidně mohla zahrát ve Star Wars
Satira bez hrdiny, se kterým by našinec mohl soucítit, se ovšem pokouší diváka strhnout designem a trikovou stránkou. A to celkem úspěšně: v tomto ohledu si totiž Iron Sky vůbec nezadá s hollywoodskými blockbustery - a je skoro neuvěřitelné, že Vuorensola se svým týmem relativně levně vytvořil vizuálně přesvědčivý a funkční fikční svět (nabízí se srovnání s Jihoafričanem Neillem Blomkampem, který ovšem v Distriktu 9 dokázal navíc i pronikavě a zábavně myslet). Připadá mi ovšem škoda, že tak poutavé a nápadité prostředí, jakým je filmová Čtvrtá říše, neoživuje nějaký silnější a souvislejší příběh.


Počítač doktora Richtera má ještě
své mouchy: kupříkladu nefunguje 
Skutečně podvratný a dlouhodobější význam Vuorensolova filmu podle mne netkví v jeho vtipnosti nebo údernosti, ale v tom, že vznikl zcela mimo oficiální hollywoodské struktury a je přitom srovnatelný s jejich produkty. Pokud ovšem jde o chladnou řeč čísel, ta dává za pravdu uživatelsky přátelštějšímu konceptu hollywoodské konkurence: Iron Sky (který ještě nebyl uveden v USA) si totiž zatím na sebe nevydělal: do kin se film vydal v dubnu a celosvětově si zatím přišel na 8 milionů dolarů, byť jeho  rozpočet byl 9,2 milionu,

*/ Na MFF v Karlových Varech, kde byl film Iron Sky uváděn v české předpremiéře, se mimochodem hrál i americký televizní snímek z produkce HBO Prezidentské volby, v němž Palinovou ztvárnila Julianne Mooreová. Kontroverzní aljašská guvernérka se tak rázem stala jednou z filmařsky nejinspirativnějších osobností celé politické scény. 

Iron Sky
Finsko / Německo / Austrálie 2012, 93 minut, titulky
Režie Timo Vuorensola
Scénář: Johanna Sinisaloová, Jarmo Puskala, Michael Kalesniko
Kamera: Mika Orasmaa
Hudba: Laibach
Hrají: Julia Dietzeová (Renate Richterová), Christopher Kirby (James Washington), Udo Kier (Führer Kortzfleisch), Stephanier Paulová (americká prezidentka), Götz Otto (Adler), Peta Sergeantová (Vivian Wagnerová). Michael Cullen (ministr obrany) 
Premiéra v ČR: 12. 7. 2012

3 komentáře:

  1. Musím s Vámi souhlasit, nato, jaké bylo tomuhle filmu na internetu udělané haló a jak moc to vypadalo na nadějnou zábavnou ptákovinu, jsem byl hodně znuděn a zklamán. Škoda.

    OdpovědětVymazat
  2. Diktátor ne. A co třeba Dr. Divnoláska, Byl jsem při tom, Život Briana, South Park Peklo na zemi nebo Brazil?

    OdpovědětVymazat
  3. Moje pocity z vámi zmiňovaných filmů jsou opravdu lepší, ale ten princip politické satiry mi asi opravdu nesedne. Asi jsem hlavně měla napsat, že zvláště nesnáším KONKRÉTNÍ politickou satiru zaměřenou proti někomu/něčemu jmenovitě. S Římany v Brianovi tak problém nemám :-). A zapomněli jsme taky na Sachova Baronova Diktátora, že?

    OdpovědětVymazat