Prohledat tento blog

úterý 12. března 2013

Smrtonosná past: Opět v akci

Syn a otec McClaneovi 
První Smrtonosná past se stala klasikou - jedním z úhelných kamenů starých, dobrých, akčních 80. let. Od premiéry filmu Johna McTiernana uplynulo pětadvacet let, Bruce Willis oslaví 19. března osmapadesátiny a staví se do pozice hvězdy, která ráda odkazuje na nejlepší léta svého hereckého života. A snaží se tak dokázat, že starší spoluobčané možná patří do starého železa, ale on ne - jak dokazují akční komedie Red, sci-fi Looper nebo dvojice gerontothrillerů Expendables: Postradatelní. Zatímco Arnold Schwarzenegger a zvláště Sylvester Stallone s menšími či většími úspěchy těží ze vzpomínek na akční 80. léta, pátá Smrtonosná past  v režii zanedbatelného Johna Moorea je naneštěstí  příkladem filmu vehementně prosazujícího diváckou lobotomii.

John v akci: jako kdysi?
McTiernanův film šlechtila v zásadě realistická akce založená na v zásadě skutečných fyzických výkonech, alespoň ve srovnání s tím, co se v akčních filmech děje dnes. John McClane byl obyčejným brblajícím policistou, který se chronicky ocital ve správnou dobu na špatné místě, a pokoušel se udělat maximum pro to, aby vyzrál na početní a lépe vyzbrojenou přesilu a nezanechal za sebou (kromě spouště) hromady mrtvol. Zestárlý McClane sice do omrzení  podotýká, že je v Rusku "jen na dovolené", ve skutečnosti se sem ovšem vypravil zachránit svého dospělého syna (aniž tuší, že ten tady rozjel nebezpečnou misi coby agent CIA). Ve hře jsou světovládné pletichy ruských politiků a staré dobré plutonium ukryté v Černobylu, čímž se dávno po skončení studené války uměle prolonguje představa oblasti bývalého Sovětského svazu jako potenciálního nepřítele.

Práce české společnosti UPP:
zelené plátno vše vyřeší 
Mezi Willisem a herecky neschopným, necharismatickým Jaiem Courtneyem to nefunguje, tupě lineární příběh je tady jen od toho, aby McClaneovi mohli čas od času uchopit obří palné zbraně a pozabíjet desítky protivníků (a další desítky nevinných nechat za sebou jako vedlejší produkt svých ničivých akcí). Co se týče typu akce, je nová Smrtonosná past typickým akčním filmem opřeným o počítačové  efekty:  je sice kupodivu, co trikaři dneska všechno dokážou (a  česká společnost UPP, která se podílela třeba na scéně automobilové honičky,  z toho vůbec nevychází špatně) - ale v tomhle přešlechtěném, umělém klimatu je vlastně už jedno, že Willis a Courtney prošli posilovnou.

Prostě tady máte film, který není zábavný, protože v něm vůbec o nic nejde - snad jenom o Willisovo ego, které tímhle filmem významně devalvovalo.  

A Good Day to Die Hard
USA 2013, 105 minut
Režie: John Moore
Scénář: Skip Woods
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Bruce Willis (John), Jai Courtney (Jack), Cole Hauser (Collins), Sebastian Koch (Komarov), Julia Snigirová (Irina), Mary Elizabeth Winsteadová (Lucy), Roman Luknár (Anton)
Premiéra: 14. 3. 2013

1 komentář:

  1. Ještě, že se občas objeví filmy jako Moonrise Kingdom, ve kterých má Bruce Willis co hrát. A ukazuje, že je opravdu dobrý herec.

    OdpovědětVymazat