Prohledat tento blog

sobota 8. února 2014

Wes Anderson a spol.: pražská tiskovka ke Grandhotelu Budapešť

Tragikomedie Grandhotel Budapešť má v českých kinech premiéru až 13. března, právě ovšem jako první soutěžní film odstartovala letošní MFF v Berlíně - a odtud je jen kousek do Prahy. Takže režisér Wes Anderson a herci Jeff Goldblum. Saoirse Ronanová a Toni Revolori (ale i producent Jeremy Dawson) v pátek nasedli do vlaku Berlín-Praha (byl s nimi prý i Bill Murray, ale ten se v sobotu zase vrátil do Berlína). Grandhotel Budapešť coby tvůrčí delegace v sobotu večer slavnostně uvedli v Lucerně - a odpoledne předtím absolvovali tiskovou konferenci s vybranými novináři. Mezi těmi jsem díky laskavosti distribuční společnosti byla i já. (Mnohokrát děkuju, CinemArte!) Recenzování filmu se budu věnovat jindy - jen poznamenám, že z něj nejsem zdaleka tak nadšená jako publikum v Berlíně či americká kritika.

Pokud jde o tiskovou konferenci, kamarádská atmosféra, která prý tradičně panuje u Andersona  na place, se přenesla i do salónku pražského hotelu Kempinski. Nakonec si pro sebe všechen prostor neukradl žoviálně sympatický Jeff Goldblum (i když to na začátku tak vypadalo), který sice ve filmu hraje jen menší roli, ale za konferenčním stolem ho bylo plno. Středobodem setkání byl Wes Anderson - elegantní, tichý, zdvořilý, má krásné ruce, které se vyplatí sledovat, když mluví. Ronanová je těsně před svými dvacetinami (které oslaví 4. dubna) nádherná a působí chytře, ale skoro nikdo se jí na nic neptal. Nikoho moc nezajímal ani téměř neznámý Toni Revolori, který v Grandhotelu Budapešť - vedle Ralpha Fiennese - hraje hlavní roli.

Některé momenty tiskovky byly docela zajímavé. Po otázce, jak je film přijímaný, nám totiž Goldblum poradil, abychom se podívali na internet a pak dali tvůrcům vědět - načež do rozhovoru s konkrétními čísly zasáhli Tomáš Baldýnský a František Fuka (který tiskovku překládal). Franta pak přítomným rázně objasnil, jaký je matematický rozdíl mezi průměrným percentuálním hodnocení na stránkách rottentomatoes a metacritic. Pro Goldbluma (fanouška rottentomatoes) je ovšem jakékoli hodnocení pod sto procent  urážkou. :-)  Hotel Budapešť je plný hvězd, které se ovšem na plátně často jenom mihnou. Což je případ třeba Owena Wilsona, Jasona Schwartzmana nebo Murrayho - což jsou herci, kteří s Andersonem spolupracují opakovaně. "Je zřejmé, proč to dělají," vysvětlila Saoirse Ronanová (která si u Andersona zahrála poprvé). "Na natáčení panuje rodinná atmosféra, všichni společně žijí, společně jedí, společně dělají na filmu. S Wesem neexistuje hranice mezi společným životem a společnou prací. A navíc je to všechno zábné."

Jeff Goldblum se za žádnou mezinárodní hvězdu nepovažuje, takže ho Anderson nemusel nijak přemlouvat, aby si v jeho filmu zahrál. "Jakýkoli herec je nadšený, když u něj může hrát, nikoho nemusí přemlouvat. Wes je někým mezi Stevenem Spielbergem a Robertem Altmanem. Má černý pás v tom, jak umí vyprávět příběhy a natáčet filmy," jásal Goldblum. "Způsob, jakým nahlíží do lidské duše, je unikátní. Je to šaman."

Šaman Anderson v závěrečných titulcích Grandhotelu Budapešť  přiznává inspiraci dílem Stefana Zweiga. Při práci na scénáři ovšem prý byl pod vlivem řady dalších tvůrců - také režiséra Ernesta Lubitsche. "Lubitsche jsme vykrádali stejně jako Zweiga", poznamenal Anderson. "Snažili jsme, aby náš snímek působil  jako film, který se sice odehrává v Evropě, ale vznikl v Hollywoodu, kde ho režíroval nějaký evropský režisér. Něco jako Obchod za rohem nebo Být, či nebýt.

Fiktivní země Zubrowka (nazvaná podle polské vodky), ve které se příběh odehrává, je kombinací Rakouska, Maďarska, Německa a České republiky. "Je to pohled cizince - Američana - na Evropu," vysvětlil režisér. "Náš příběh se odehrává současně ve dvou městech, velkém a malém. Inspirací pro to lázeňské město se staly Karlovy Vary, respektive starý Karlsbad. A naše město Lutz je ve skutečnosti Praha. Pobýval jsem v Praze už několikrát předtím a jeho charakter znám už docela dobře." Předlohou pro Goldblumovu postavu byl americký velvyslanec v Praze (jméno Goldblumova hrdiny je pak složeninou ze jmen dvou maďarských kameramanů pracujících v Hollywoodu - jeden z nich je László Kovács).

Otázka, proč se Hotel Budapešť rovnou nenatáčel v Čechách, byla potom samozřejmě logická.

"Hledali jsme pro ten film inspiraci, ale také jsme potřebovali jistou formu daňové podpory. Při natáčení je normální, že hledáte lepší podmínky" upozornil Anderson na situaci, která ho před rokem donutila realizovat Grandhotel Budapešť v Německu. Podle producenta Jeremyho Dawsona (který s Andersonem spolupracuje už poněkolikáté) našli v Berlíně a v Görlitzu všechno, co potřebovali... Což nic nemění na tom, že nový film Wese Andersona je jedním z řady hollywoodských projektů, které by se nenatáčely v Česku kvůli chybějícím pobídkám.     

1 komentář:

  1. Rád bych si někde přečetl slíbenou recenzi. Sám také z filmu nejsem stoprocentně nadšený, ale pořád je to velmi dobrý film. Andersonovým vrcholem bylo podle mě Moonrise Kingdom.

    OdpovědětVymazat