Prohledat tento blog

čtvrtek 13. února 2014

Zimní příběh aneb Valentýnská konina

Romantické filmy vyprávějí o tom, kterak chlapec potká dívku a osudově se do ní zamiluje, neboť byli jeden pro druhého stvořeni. Od dojemného finále pak spanilomyslnou divačku dělí rozličná protivenství, která musí zamilovaný pár překonat na cestě za kýženou katarzí. Aby publikum rozcupovalo skutečně všechny své papírové kapesníčky, je dobré do děje vrazit nějakou tu smrtelnou překážku – neléčitelnou chorobu, zákeřného vraha s jizvou a podobně. V tomto směru Zimní příběh za standardem nijak nezaostává – naopak ho drancuje s bezostyšností, která se ani nemůže tvářit bezelstně. Jde totiž o režijní debut Akivy Goldsmana, který je ve svých jednapadesáti letech v Hollywoodu ceněný pro lukrativně „zapeklité“ scénáře.

Goldsmanova dobrá pověst se opírá především o psychologické drama Čistá duše, jehož scénář a produkce mu vynesly v roce 2002 Oscara. Skutečné osudy geniálního matematika, který bojuje s těžkou psychickou chorobou, scenárista proměnil v příběh o vítězství racionality nad šílenstvím. Z matoucího chaosu dokázal vytěžit jasné indicie i protagonista thrillerů Šifra mistra Leonarda a Andělé a démoni, k jejichž diváckému úspěchu přispěl Goldsman jako adaptátor románových bestsellerů Dana Browna. Adaptací byla i Čistá duše, v níž hlavní roli ztvárnil Russell Crowe. Populární herec se objevuje také v romanci Zimní příběh coby zmíněný vrah s jizvou – pekelný démon Pearly Soames, který má po staletí na starosti páchání zla v New Yorku.

Také v případě Zimního příběhu jde o adaptaci: předlohou milostné romance s fantazijními prvky je román Marka Helprina, jenž poprvé vyšel v roce 1983. Goldsmanovu cestu k realizaci jeho vysněného projektu jeden čas komplikoval i zájem režiséra Martina Scorseseho. Ten posléze od adaptace Helprinovy knížky ustoupil s tím, že je „nezfilmovatelná“. Což bohužel film Akivy Goldsmana potvrdil – mimo jiné i tím, že neoriginální Zimní příběh místy připomíná Scorseseho Huga a jeho velký objev.

Kůň má větší hlavu 


Stejně jako v knížce, i v její adaptaci se příběh odehrává ve fiktivním New Yorku, ve kterém o lidské duše po staletí skrytě bojují síly dobra a zla. Nadřízeným Soamese, který má k ruce partu zabijáků v buřinkách, je samotný Lucifer (Will Smith). Objektem Soamesovy ničivé nenávisti se pak stává protřelý zlodějíček Peter Lake (Colin Farrell), kterého zušlechtí láska ke krásné rusovlásce Beverly. Soames usoudí, že cílem jeho andělských protivníků je zabránit tomu, aby dcerka bohatého vdovce (William Hurt) zemřela na souchotiny. Rozhodne se plán nebes překazit - Peter Lake je však natolik zamilovaný, že nedokáže zemřít. Přestože ztratí paměť, je v roce 2014 stále ještě připraven naplnit své osudové poslání. Pomáhá mu v tom zvláště létající bělouš a sličná novinářka Virginia (Jennifer Connellyová, které herecký výkon v Čisté duši vynesl Oscara). Zatímco Virginia, jež je jídelní kritičkou, nutí své dcerce umírající na rakovinu kapustičky, kůň je vtělením Bílého psa Východu. (Svého zvířecího anděla strážného v lehce divných českých titulcích hrdina vznosně oslovuje „koni“.) A když ti hodní z nás zemřou, promění se v hvězdy a budou do skonání věků blikat na nebi. 

Pokud máte pocit, že jsem zešílela, jste vedle. Před zmatením mysli mne ovšem zachránilo jen to, že jsem si Zimní příběh představovala jako komedii. Kdyby totiž Akiva Goldsman jen trochu víc posunul své herce směrem k parodii, byly by nabubřelé a toporné promluvy postav k popukání. A nelogický děj by se mohl stát základem pro roztomilou komediální fantasy. Goldsmanova neschopnost zvládnout vlastní ambiciozní scénář však vede jen k tomu, že slibně vyhlížející vyprávění (opatřené dokonce jedním zajímavým zvratem) se rozbředne do podoby dietní podívané vhodné pro frekventantky šicího kroužku.

Krásná kamera Caleba Deschanela dokáže vyčarovat působivý fikční svět alternativního New Yorku. Drásavě romantické hudební motivy Hanse Zimmera doprovázející Farrellovu asexuální unylost a Croweovo legrační řádění vás však nejspíš zbaví všech diváckých emocí. Což je smutné, protože Zimní příběh je směrovaný do kin u příležitosti svátku zamilovaných - Svatého Valentýna.

Zdaleka nejlepším hereckým výkonem filmu, založeného na solidním hvězdném castingu, je tak účinkování andaluského bělouše jménem Listo. Racionalita nad šílenstvím tentokrát nezvítězila. Když se všechny postavy usedavě rozeštkají nad mystickým směřováním lidstva k nebesům, rozhodla jsem se, že nic nechápu – ale že se tím nebudu trápit a nechám to koňovi. Ten totiž - jak se říká - má větší hlavu. 

Winter's Tale 
USA 2014, 118 minut, titulky

Scénář a režie: Akiva Goldsman
Kamera: Caleb Deschanel
Hudba: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams
Hrají: Colin Farrell (Peter Lake), Russell Crowe (Soames), Jessica Brown Findleyová (Beverly), Listo (Bílý pes Východu), William Hurt (Penn), Jennifer Connellyová (Virginia), Eva Marie Saintová (Willa), Will Smith (Lu), Graham Greene
Premiéra: 13. 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat