Prohledat tento blog

úterý 8. června 2010

Malá poznámka k Haleymu Joelu Osmentovi

Nevím, jestli jste se minulý pátek dívali v televizi Forresta Gumpa, ale mně od té doby nějak vrtá hlavou (a asi pořádně, když se k tomu ještě dneska vracím) rolička hrdinova synka, respektive Haley Joel Osment, kterému bylo v době natáčení pět let. (Kdo uvěří, že letošního 10. dubna oslavil dvaadvacetiny?) V tragikomedii Roberta Zemeckise 1/ se Osment jen mihne, ale technicky jde o jeho filmový debut - a ten talent, který se našinci zahryzl do srdce v Shyamalanově Šestém smyslu (který mu v roce 1999 vynesl nominace na Oscara a Zlatý glóbus) a Spielbergově A.I. - Umělé inteligenci, rozhodně byl přítomný ještě v roce 2003 v nenápadném filmečku Vysloužilí lvi (kde hrál po boku veteránských kolegů Michaela Cainea a Roberta Duvalla).

Což byl také prakticky poslední film, ve kterém se Osment objevil - v roce 2007 si zahrál ještě hlavní roli v krimi Home of the Giants, ale prakticky už se sedm let udržuje v kondici jen občasným dabováním videoher a podobně. (A životopis si v roce 2006 neslavně vylepšil skandálem kolem bouračky pod vlivem alkoholu.) Na chlapce považovaného za největší talent své generace, který měl hrát malého Annakina Skywalera v Epizodě I a Harryho Pottera v době, kdy o režii Kamene mudrců uvažoval Steven Spielberg, se nějak rychle zapomnělo - koukám ale, že v listopadu zase opatrně vyplave na povrch (a tohle vypadá už dost dobře, zvlášť v té kombinaci s Maxem von Sydowem).

Mezi televizní reklamu na dětskou lahůdku přes prý ne úplně povedený broadwayský debut (narkomanský Bobby ve hře Davida Mameta American Buffalo v režii Roberta Fallse - 2008) k dramatu z nacistické éry Truth and Treason (premiéra bude příští rok) stihl Osment vklínit ještě studia na Newyorské univerzitě. Vypadá to, že nebude v rámci kariéry bývalých dětských hvězd kopírovat ani tak Macaulayho Culkina, ale spíš Jodie Fosterovou. Tedy pevně v to doufám s ohledem na sebe a své divácké požitky - všimli jste si ve Forrestu Gumpovi, jak perfektně - několik metrů od kamery v zadním plánu při sledování televize - hrál zády?

1/ A mimochodem - kdo by při sledování nejlepšího filmu o bonboniéře kdysi uvěřil, že Zemeckis mohl od dob skvělého Forresta a ještě lepšího Trosečníka propadnout takové nenávisti k lidstvu, že pracuje jen s computerovými hrdiny?

2 komentáře:

  1. Trosečník je lepší než Forrest Gump ??? ...
    ...a Zlatohlávek v Pivoňce spíš vypadá, že kadí, než že by se válel ...

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, podle mne je Trosečník lepší - přinejmenším není tak melodramatický.

    OdpovědětVymazat