Prohledat tento blog

středa 8. května 2013

Autobiografie jednoho lháře : nepravdivý příběh Grahama Chapmana

Graham Chapman je "ten Monty Python, co umřel" - a 4. října to bude už čtyřiadvacet let. Nehledě na jakákoli výročí natočili Ben Timlett, Bill Jones a Jeff Simpson svéráznou animovanou biografii s předlouhým názvem, která se hrála v rámci soutěže celovečerních filmů na letošním AniFilmu (ale nevyhrála žádnou cenu). Protože jsem využila laskavého dvoudenního pozvání na třeboňský festival, mohla jsem Autobiografii jednoho lháře vidět hluboko před jeho českou kinopremiérou - která také možná vůbec nebude, pokud se distribuce filmu neujme některý z malých, "artových" distributorů typu Aerofilms. (Monty Pythonův Létající cirkus má u nás slušnou fanouškovskou základnu a dá se předpokládat, že vygeneruje víc diváků než těch pár desítek lidí, co film viděli v plném, ale nevelikém třeboňském kině Světozor.)   

Rané dětství v Leicesteru 
Svérázná pocta Grahamu Chapmanovi (8. 1. 1941-4. října 1989) vznikla loni, opírá se však o "autobiografickou" knihu, na které se Chapman v roce 1980 podílel se svým přítelem Davidem Sherlockem (ale také třeba s Douglasem Adamsem). Ta je pěkně po montypythonovsku plný nejrůznějších surreálných vtípků, dezinterpretací, drzých provokací a smyšlenek, což se stalo základem filmu využívajícího animátorské práce čtrnácti různých společností: ty stvořily jednotlivé, různě dlouhé kapitoly vyprávění (od tří do dvanácti minut), každou samozřejmě v docela jiném výtvarném stylu a s použitím odlišné techniky. Výsledek je k vidění i ve 3D, o čemž si samozřejmě diváci v Třeboni (na rozdíl od publika na loňském MFF v Rotterdamu) mohli nechat jen zdát. 

Rodiče: podivné bytosti
Vyprávění je pojato chronologicky, respektive jeho rámec tvoří fiktivní pythonovské představení, v němž Chapman hrající Oscara Wildea zapomene text a je mimozemskou lodí odsát do vesmíru. V rámci této odmlky sledujeme hrdinovo rané dětství během nacistického bombardování Leicesteru, chlapeckou posedlost četbou, studia medicíny ve snobském Cambridgi, seznámení s ostatními Pythony,  vztah s Davidem Sherlockem, vztah s alkoholem - a zvláště Grahamovo objevení a zkoumání vlastní homosexuální orientace. Té je v rámci vyprávění věnována značná pozornost - a je velmi osvěžující, že ani tady autoři neustupují od svého důsledného nadhledu. Autobiografie jednoho lháře - pokud ji neshledáte totálně nevkusnou jako celek - tak zdárně uniká jak nevkusnosti, tak kýčovité politické korektnosti.

Graham a John Cleese na Ibize (1966)
Kromě opisů a popisů protagonistova životaběhu jsou do přebujelé tkáně filmu zakomponovány i některé montypythonovské skeče a úryvky z filmů (nesmí chybět Život Briana, kde si Chapman zahrál mimo jiné i titulní roli), ale najdete tu třeba i podstatnou část řeči Johna Cleese na Chapmanově pohřbu. Rozhodnutí využít různých animačních technik a výtvarných stylů nabízí několik brilantních samostatných skečů (např. ten s Bigglesem), film ovšem spolehlivě rozbije jako celek. Na druhé straně však vyprávění sjednocuje komentář samotného Chapmana. 

Sigmund Freud hlasem Cameron
Diazové rozebírá problém navigace 
Tvůrci filmu totiž bohatě využili nahrávek, které Chapman na základě své knihy pořídil tři roky před svou smrtí (jak varuje ministerstvo zdravotnictví - "kouření způsobuje smrtelnou rakovinu"). Z různých archivních záznamů se pak autorům povedlo získat i takové autentické detaily, jako je Chapmanův smích či bafání z jeho nerozlučné dýmky... Autobiografie jednoho lháře je tak samozřejmě filmem určeným především (a možná výhradně) montypythonovským fanouškům. Pro ty bude nepochybně dalším cenným příspěvkem ke světu, který milují a citují. Pro "normální" diváky (pokud existují) by snad surrealisticky bujaré a sofistikované dílko pánů Timletta, Jonese a Simpsona mohlo představovat lákavou pozvánku právě do tohoto světa. Pokud je ovšem panikou nenaplní takové drobnosti, jako je animovaný klip k láskyplné gay písni Sit on my face...


Režie: Ben Timlett, Bill Jones, Jeff Simpson (podle knihy Grahama Chapmana a spol.)
Hudba: John Greswell, Christopher Murphy Taylor 
Hrají: Graham Chapman (hlas), Philip Bulcock (David Sherlock), John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin (různé postavy), Cameron Diazová (Sigmund Freud)
Premiéra v ČR: ???

Žádné komentáře:

Okomentovat