Prohledat tento blog

úterý 15. února 2011

La dolce vita

Řím - poledne 13. 2.: počasí
na krátký rukáv 
V pondělí večer jsem se vrátila z prodlouženého víkendu v Římě, který se shodou okolností strefil do valentýnské doby - do věčného města je ovšem jistě snadné zamilovat se kdykoli a zůstat mu věrná. Což se mi už dávno stalo. Levná letenka a  výstava obrazů Lucase Cranacha staršího v galerii Villa Borghese byly proto nejspíš jen záminky k dvoudennímu výletu. Potěšení z návratu k oblíbeným místům a zmrzlinám (variegato amarena si v naší rodině pořád drží dávné prvenství) zvýšilo i setkání s českými přáteli z akademie Vivarium novum. (Mimochodem po DVD s Červenou karkulkou se připravuje vydání dalšího z populárních představení, jež jsou cenným vedlejším produktem činnosti české sekce mladých učenců hovořících  latinsky - Šípkové Růženky. Věřím, že se už těšíte na mou recenzi disku s filmovou verzí představení, které nedávno - skoro - dobylo New York!).

Italové neholdují "farmářským
trhům! - mají prostě tržiště  
K macatému cranachovskému katalogu a plánovanému transportu oblíbených lahůdek (včetně dnes už obligátního pecnu chleba) tak přibyla hromada knížek z nakladatelství Akademie a s ní i obava z toho, jak to všechno dopravíme domů. Nakonec se transport zdařil - a hádám, že mnozí studenti pražského Akademického gymnázia Štěpánská se už touto dobou radují (někteří) a durdí (ti ostatní) z dalších učebnic, podle kterých budou pokračovat ve svém studiu latiny novou, tzv. přímou metodou (o čemž někdy napíšu zvláštní text, protože jde o dost unikátní způsob živého osvojení jazyka považovaného zpravidla za "mrtvý"). Za sebe jsem byla ráda, že schůzka s laskavým ohledem ke mně neproběhla v latině, což je obvyklý dorozumívací jazyk učitelů i frekventantů Akademie (a musejí ho prý používat místo svých mateřštin i v soukromých rozhovorech mezi sebou).

V sobotu byla na Piazza del Popolo
demonstrace proti Berlusconimu 
Není tedy asi divu, že jsme nestihl všechno, co bylo v plánu, zvlášť když k toulkám ulicemi, znepokojivým Cranachovým Venuším a Lukréciím a rozhovoru o latině neplánovaně přibyl i artyčok na římský způsob (plněný drcenou mátou a česnekem) či demonstrace proti nemravovi Silviu Berlusconimu svolanou italskými ženami, k jejímuž konci jsme se omylem připletli (a udivil nás tam transparent "Mubarak-Berlusconi" naznačující, že někteří Italové se zřejmě cítí odhodláni následovat své vzory  v Tunisku a Egyptě a svrhnout tyrana). Nedošlo tak nakonec ani na návštěvu kina, o to svůdnější, že Italové se mohou těšit z řady filmových novinek, které k nám ještě nedorazily nebo možná nikdy nedorazí: v pátek mělo premiéru 3D dobrodružství Sanctum (které si ovšem nevede zdaleka tak dobře, jak doufal jeho producent James Cameron) a z potenciálních oscarových hitů Římě už frčí Králova řeč s Colinem Firthem (u nás plánovaná až od 10. 3.).

Multiplex Adriano na Piazza Cavour
láká na drama The Fighter
Rabbit Hole s Nicole Kidmanovou, čtyřikrát nominované drama Winter's Bone či Eastwoodův Hereafter, patřící k normální výbavě současných římských kin, u nás zatím zřejmě do kin nikdo nehodlá uvést! Podobně jako loni s dramatem Smrt čeká všude Kathryn Bigelowové asi čeští distributoři čekají, který z těchto "malých" filmů vynesou ceny Akademie do popředí zájmu - a potom ho narychlo koupí, protože teprve tehdy budou mít zajištěnou jeho návštěvnost. Jedinou výjimkou je boxerské drama The Fighter. To u nás společnost H.C.E. do kin plánuje už od 24. 2. a Italové na něj budou čekat o týden déle. Zatímco ovšem distributor v Římě pilně pracuje na reklamní kampani, u nás je propagace sedminásobného oscarového uchazeče zatím prakticky nulová... A tak se mi do ochutnávky římského sladkého života vloudila hořká závist, spojená samozřejmě jako obvykle i s nabídkou knihkupectví či DVDték - a samozřejmě s líbezně teplým jarním klimatem.  

Žádné komentáře:

Okomentovat