Prohledat tento blog

sobota 16. února 2013

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Jeníček (Jeremy Renner) už
na lopatu nevěří
Když už se v kinech musejí hrát převážně hovadiny (a to musejí, neboť žijeme v pragmatickém světě ovládaném pravidly distribučního wrestlingu), tak ať vypadají jako drsná fantasy variace na pohádku bratří Grimmů O perníkové chaloupce. Natočil ji norský režisér Tommy Wirkola, který pozornost jisté části českého publika získal coby pachatel komediálního hororu Mrtvý sníh (2009). Ten byl ozdobou půlnočních projekcí MFF Karlovy Vary (a vyprávěl o skupince studentů, kteří se na horské chatě musejí utkat se krvelačnými zombie nacisty).

Mařenka (Gemma Athertonová) se
 bratrovi co do drsnosti vyrovná
Wirkolův profesní vzestup je dobře patrný z toho, že tři roky poté se Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic prezentuje jako projekt realizovaný v německo-americké produkci a s anglofonními hereckými hvězdami (Jeremy Renner coby Jeníček, Famke Janssenová jako zlá čarodějnice, bondgirl z Quantum of Solace Gemma Athertonová Artertonová coby Mařenka, Peter Stromare v roli padoušského ochránce spravedlnosti). Film byl  natočený ve 3D, respektive je do 3D překlopený - a dokonce se uváděl i v kinech specializovaných na projekci ve 4DX. Což je formát vynalezený v Jižní Koreji a poprvé komerčně použitý v roce 2009 pro Avatara - a využívá mimo jiné pohybů sedadel, umělých pachů, umělé, kouře či vodních efektů. (Vzhledem k tomu, kolik ve Wirkolově vyprávění vybuchuje lidí, to může pro někoho, kdo se opravdu rád sprchuje, být docela legrace).

Mocná čarodějnice Muriel
(Famke Janssenová)
Příběh je založený na spekulaci, že Jeníček a Mařenka (v originále v souladu s německou pohádkou méně mazlivě znějící Hansel a Gretchen Gretel) vyrostli a živí se jako lovci čarodějnic. Nyní přicházejí do městečka Augšpurku na pozvání místního starosty, aby našli ztracené děti - a vypořádali se nejen s čarodějnickou komunitou ze širokého okolí, hodlající o sabatu získat nehořlavé schopnosti, ale i s vlastním traumatem z dětství. To, o čem sourozenci zásadně nemluví, vrhá trochu jiné světlo na samotnou známou pohádku... Protože nepřátel je hodně, přidají se k titulní dvojici i místní kráska Mina a mladíček Ben, který Jeníčka a Mařenku obdivuje jako hrdiny a vystřihuje si všechno, co se o nich kdy napsalo v novinách. A sympatií k Mařence se v pravé chvíli nedokáže zbavit ani zlobr jménem Edward...

Zlý městský šerif (Peter Stormare)
by rád upálil Minu (Pihla Viitalaová)
Skutečnost, že Jeníček byl v dětství předávkován perníkem a nyní trpí těžkou formou "cukrové nemoci", je sice vtipná, ale vlastně jen okrajově ozdobná: spíš než na zábavné, ironické detaily sází Wirkola na akci,  krev, drsné hlášky, středověké superzbraně a počítačové triky, to vše v rámci milosrdvě krátké "béčkové" metráže 83 minut. Výsledkem je podívaná tak nejapná, že působí jako červený hadr na býka, pokud jste  filmovým kritikem nebo myslícím či prostě útlocitným divákem. Málem si nevšimnete, že vše jakýmsi zázrakem drží pohromadě (tedy pokud zápletku nepodrobujete žádným složitějším testům z vypravěčské logiky). Řada  žánrově a tematicky spřízněných filmů působí proti Wirkolově filmové ráně mezi oči přeplácaně a zbytečně předimenzovaně, ať už mám na mysli Van Helsinga, Bratry Grimmovy Terryho Gilliama či mashup Abraham Lincoln: Lovec upírů. 

A aby bylo jasné, že je Tommy Wiskola chytrý chlap, který si jen rád hraje, najdete na konci citát z Leoneho Pro hrst dolarů... protože tenhle Jeníček a Mařenka je vlastně fantasy western. A samozřejmě platí: pokračování příště. 

Hansel and Gretel: Witch Hunters
USA / Německo 2013, 83 minut, titulky (i 3D)
Režie: Tommy Wirkola
Scénář: Dante Harper, Tommy Wirkola 
Kamera:Michael Bonvillain
Hudba: Atli Ovarsson
Hrají: Jeremy Renner (Jeníček), Gemma Artertonová (Mařenka), Famke Janssenová (Muriel), Peter Stormare (šerif Berringer), Thomas Mann (Ben), Pihla Viitalaová (Mina), Ingrid Bolso Berdalová (rohatá čarodějka), Johanna Kuliková (zrzavá čarodějka) Rainer Bock (starosta), Derek Mears (Edward). 
Premiéra: 28. 2. 2013

Hodnocení pro ty, kteří jsou líní číst text: Palec horizontálně

2 komentáře:

  1. Hmmm, recenze mě docela nalákala! Protože mám ráda hezké herečky, tak jsem si tu Mařenku chtěla najít, a zjistila jsem, že se Vám trošku popletlo její jméno. Má to být Gemma Arterton. To, co tam máte, sice taky existuje, ale Bond girl to není. A ještě jsem si myslela, že je Mařenka v originále Gretel, i když Gretchen bude asi zmenšenina. V každém případě díky za Vaši stránku! Už dlouho se chystám, že začnu pravidelně přispívat, ale nejdřív musím dodělat školu. Ale slibuju, že od léta každý měsíc aspoň něco.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, moc díky za upozornění na chyby. Myslím ale - na rozdíl od vás - že Strawberry Fieldsová z Quantum of Solace bondgirl je. Se školou držím palce...

      Vymazat