Prohledat tento blog

pondělí 11. února 2013

Hledá se Nemo: Pixar Reloaded

Skoro deset let po premiéře se vrací do českých kin jeden z nejúspěšnějších titulů studia Pixar - podmořské dobrodružství Hledá se Nemo, které získalo Oscara za nejlepší animovaný film roku (a tři nominace - za scénář, hudbu a střih). Pátý celovečerní projekt dnes už legendárního studia je - když odhlédneme od inflace zvyšující cenu lístku - vůbec nejvýdělečnějším pixarským titulem (jinak ovšem nejvíc vydělala hračková komedie Toy Story 3). S rozpočtem 94 milióny dolarů přinesl film režiséra Andrewa Stantona do pokladen kin celosvětově 921 miliónů.


Hledá se Nemo pokračoval v tradicích pixarských příběhů s ne-lidskými hrdiny: jeho protagonisty jsou téměř výhradně polidštění mořští živočichové (a z lidských postav vám nejvíc uvízne v paměti děsivá dívenka s rovnátky, dcerka zubaře, který v akváriu "vězní" ztraceného rybího synka hlavního hrdiny). Andrew Stanton v Nemovi zúročil to, co si vyzkoušel v Životě brouka (1998), a předznamenal svou skvělou, melancholickou komedii VALL-I (2008). Nedávný přechod od animovaného k hranému filmu - fantasy propadák John Carter: Mezi dvěma světy - se mu však velmi významně nepodařil, takže intenzivně pracuje na očistě svého dobrého jména prostřednictvím návratu do známých vod (film Hledá se Nemo 2 by měl přijít do kin za tři roky).

Není ovšem od věci připomenout si právě Stantonovo rybí dobrodružství, jež připomíná doby, kdy Pixar bezkonkurenčně a hravě ovládal animovanou filmovou zábavu díky rozhodnutí v první řadě vyprávět příběh a teprve v druhé řadě natáčet animovaný film. (Také z tohoto důvodu filmy Pixaru nahlodává zub času méně než většina jiných animovaných snímků ze stejné doby, jejichž technologie zestárla a odhalila vyprázdněnost příběhu a postav i slabiny vyprávění.) Příběh tatínka Marlina, který se z domovsky bezpečného Velkého bariérového útesu vydá hledat ztraceného synka do dalekého Sydney, se opírá o silné rodinné téma a fikční svět ucelený napětím, humorem, zábavnými detaily a překvapivými, nejednoznačnými postavami (mou nejoblíbenější vždycky byla ryba s poruchou krátkodobé paměti Dory). Je jasné, že nic z toho se ze Stantonova filmu za deset let nemohlo vytratit. Rozhodnutí Pixaru a jeho mateřského studia Disney vložit pět milionů dolarů do konverze a nabídnout divákům film Hledá se Nemo ve 3D je tedy naprosto logická. Stereoskopickou verzi jsem ještě neviděla, zřejmě se ovšem je na co těšit: vůbec poprvé byla použita technologie Disney Digital 3D (protože snímek vznikl počítačově, nejde prý o klasickou konverzi, ale o jakési "znovunatočení").

Hledá se Nemo 3D měl v USA a dalších zemích premiéru loni v září, vydělal dalších 393,8 54 milionu - a pokud vás zajímají čísla, jde historicky o pátý nejúspěšnější film, který byl znovuuveden ve 3D (po Lvím králi, Titanicu, Krásce a Zvířeti a starwarsovské Skryté hrozbě). Tenhle čtvrtek se do českých kin chystá náročná a depresivní Hanekeho Láska, Troškovy Babovřesky a (prý) nepříliš povedená fantasy Nádherné bytosti  - takže pokud jde o zábavu, v kontextu valentýnských premiér myslím není co řešit. Vyražte prostě na Nema.     

Finding Nemo 3D
USA 2003, 100 minut, dabing
Režie: Andrew Stanton, Lee Unkrich 
Scénář: Andrew Stanton, Bob Peterson, David Reynolds 
Kamera: Sharon Calahanová, Jeremy Lasky
Hudba: Thomas Newman
V českém znění mluví: Ivan Trojan (Marlin), Barbora Munzarová (Dory), Marek Páleníček (Nemo), Karel Heřmánek (Gill), Gabriela Osvaldová (Hvězda), Otakar Brousek ml. (Zurčík)
Premiéra: 14. 2. 2013

Hodnocení pro ty, kteří jsou líní číst text: Palec nahoru 

2 komentáře:

  1. Musím upozornit na mylně uvedené cifry výdělků. To by si Nemo přišel na pořádný balík :-), ale na BOM to uvádějí dost zmateně. Jeho 3D uvedení vydělalo po celém světě jen 54 milionů dolarů (41 v USA a 13 ve světě). 380 milionů jsou jeho kompletní zisky v USA za rok 2003 i 2012.

    OdpovědětVymazat