Prohledat tento blog

pondělí 17. prosince 2012

Běžci Víta Karase - Prokletý film

Běžci - "trezorový" televizní film Víta Karase 
Těšila jsem se, že po letech bude konečně zlomena temná kletba, kterou uvalil jakýsi zlý čaroděj na televizní sci-fi Běžci. Natočil ji v roce 2010 pro Českou televizi režisér Vít Karas, který se prosadil seriálem Dokonalý svět (realizovaným pro Novu). Postkatastrofickou sci-fi podle scénáře Michala Belšána však nakonec na obrazovce předběhla Micimutr, loňská štědrovečerní pohádka, kterou Česká televize velmi nešťastně měsíc před premiérou na malé obrazovce vrhla do kin (recenzovala jsem ji tady). Poznatek ČT, že Karasova televize práce má zjevné filmové kvality, takže obstojí i na filmovém plátně, ovšem nemá valnou hodnotu v souvislosti se zabijáckým nápadem, který ve výsledku oslabil návštěvnost i sledovanost  Micimutr. 

Aby toho nebylo dost, Běžci se změnili v cosi jako v trezorový film: do programového plánu se jaksi pořád nemohli vejít, jejich uvedení bylo stále odkládáno...  Všechno se mělo změnit v neděli 16.12., kdy se film měl objevit ve 21.40 hod. na ČT 1. Pár dní před očekávaným koncem světa by to na obrazovce jistě slušelo právě důvtipně, minimalisticky pojatému dramatu o skupince lidí, která se v blízké budoucnosti po nespecifikované katastrofě, která téměř zničila lidskou civilizaci, probíjí poničenou krajinou plnou nástrah v naději, že najde bezpečné a zdravé místo v životu. Protože však v neděli zemřela Fan Vavřincová, česká televize nasadila operativně jako vzpomínku na oblíbenou autorku jeden díl seriálu Taková normální rodinka - a Běžci zase ostrouhali. 

O pokladech - Karasova steampunková
vánoční pohádka 
Nic proti želvám Poldinkám, ale Běžci (který jsem díky laskavé zápůjčce autora měla tu čest před časem vidět) jsou docela zajímavý kousek - přestože je zřejmá scenáristova inspirace Stalkerem, respektive Piknikem u cesty bratrů Strugackých. Sci-fi je v českém rybníčku neobvyklým žánrem a Vít Karas (milovník Spielberga a Scotta) znovu dokazuje svůj filmařský talent, když v rámci tak ošidného žánru, s minimem prostředků, ale přesvědčivě konstruuje svět blízké budoucnosti. Navíc znovu dokazuje, jak výjimečný má smysl pro zobrazení krajiny: Běžci jsou totiž převážně exteriérovou záležitostí a jakkoli jsou zápletka a humanistické poselství filmu trochu umělé, energicky a s citem vnímané podzimní exteriéry dávají filmu svébytnou, autentickou atmosféru. 

No, nedá dělat nic jiného, než čekat, kdy se Česká televize rozhodne pro nový pokus (momentálně se k filmu nedají na internetu sehnat ani pořádné fotky). Jisté je jen to, že Běžce na obrazovce předběhne další Karasův celovečerní režijní počin - pohádka O pokladech, která si premiéru odbude letos, 30. prosince. A která je mimochodem tak trochu steampunková.       

Běžci
ČR 2010, 83 minut
Režie: Vít Karas
Hrají: Martin Hoffman, Martin Hubm Eliška Křenková, Peter Varga, Rostislav Novák Jr., Monika Fejglová
Premiéra: ?

11 komentářů:

  1. Steampunková vánoční pohádka? To bych mohl zkusit. Díky za tip! (A fakt jsem zvědav, zda vznikne ten Lips Tullian...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ještě o tom asi budu podrobněji psát... bohužel zřejmě nebylo dost peněz na to, aby byl film po téhle stránce náležitě vypravený. Ale je tam - kromě vozidla na obrázku - třeba i skvělá "steampunková" past na myši. :-) Co se týče Lipse, jsem v obavách: nápad je to tak strašně ambiciózní, že to může být taky průšvih. I kdyby našli odpovídající stylizaci obrazu (což by mohlo jít, pokud se obrátí k české romantické klasice) a dobře vyhlížející herce (což Karas dovede), hapruje v comicsových adaptacích obecně rytmus (tedy vztah mezi zahleděností do pěkných obrázků a dějem). Navíc má Karas zatím problém ve vedení - a sladění - herců.

      Vymazat
  2. Ta stručná charakteristika Běžců mi připomněla jiné české minimalistické exteriérové postkatastrofické sci-fi - Konec srpna v hotelu Ozon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě bych dodal, že je to v podstatě také o "skupince lidí, která se v blízké budoucnosti po nespecifikované katastrofě, která téměř zničila lidskou civilizaci, probíjí poničenou krajinou plnou nástrah v naději, že najde bezpečné a zdravé místo v životu." :-)

      Vymazat
  3. To jsi mela vetsi stesti nez ja. Zkousel jsem z Vita Karase vyrazit Maly svet, ktery by mel byt s timhle filmem asi nejakou pupecni snurou spojeny. Bohuzel doslo ke zniceni jedine zname digitalni kopie. Porad shanim, jestli jsi karasofilka - treba mas :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, taky jsem se na Běžce těšil. Trošku mi ukázky připoměly i jiný povedený Postapo český provenience - Poslední přesun. Dalo by se to někde sehnat aspoň v .avi nebo něčem podobným? Je nás víc, co bychom se rádi koukli...

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to skvěle, nebude to někdy třeba aspoň v nějakých takových "uměleckých" kinech, jako je pražské Aero?

    OdpovědětVymazat
  6. Nakonec to bude i v té televizi... přece není možné, že by to fakt strčili do trezoru, když už to vyrobili.

    OdpovědětVymazat
  7. No konečně :-) Prave běží Běžci na CT2

    OdpovědětVymazat